Dla 4 osób
Przygotowanie: 15 minut
Chłodzenie: ok. 60 minut

Chłodnik ogórkowo-miętowy – składniki:

  • 2-3 ogórki
  • 200 g sera feta
  • 500 ml jogurtu greckiego
  • 1/3 pęczka mięty
  • 1/2 pęczka koperku
  • ząbek czosnku
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • sól
  • pieprz do smaku

Do podania:

  • pieczywo żytnie
  • oliwa

Chłodnik ogórkowo-miętowy – jak zrobić:

1. Dwa ogórki obieramy, czyścimy z gniazd nasiennych i przekładamy do blendera wraz z połową sera feta, jogurtem greckim, większością mięty i koperku (zostawiamy część do ozdoby), czosnkiem oraz sokiem z cytryny.

2. Doprawiamy solą oraz pieprzem i blendujemy na gładką masę. Chłodzimy w lodówce.

3. Po tym czasie rozlewamy do miseczek i podajemy z tostowanym pieczywem, pokrojonym w kostkę trzecim ogórkiem, pokruszoną pozostałą fetą, oliwą oraz świeżymi ziołami.