Dla 4 osób
Przygotowanie: 15 minut
Chłodzenie: ok. 60 minut
Chłodnik ogórkowo-miętowy – składniki:
- 2-3 ogórki
- 200 g sera feta
- 500 ml jogurtu greckiego
- 1/3 pęczka mięty
- 1/2 pęczka koperku
- ząbek czosnku
- 2-3 łyżki soku z cytryny
- sól
- pieprz do smaku
Do podania:
- pieczywo żytnie
- oliwa
Chłodnik ogórkowo-miętowy – jak zrobić:
1. Dwa ogórki obieramy, czyścimy z gniazd nasiennych i przekładamy do blendera wraz z połową sera feta, jogurtem greckim, większością mięty i koperku (zostawiamy część do ozdoby), czosnkiem oraz sokiem z cytryny.
2. Doprawiamy solą oraz pieprzem i blendujemy na gładką masę. Chłodzimy w lodówce.
3. Po tym czasie rozlewamy do miseczek i podajemy z tostowanym pieczywem, pokrojonym w kostkę trzecim ogórkiem, pokruszoną pozostałą fetą, oliwą oraz świeżymi ziołami.