Grillowanie to nie tylko sposób na przygotowanie posiłków, ale też prawdziwy rytuał społeczny. Jego nieodłącznym elementem jest dobra zabawa z bliskimi, jak również aromatyczne i soczyste potrawy z rusztu.
Wśród popularnych dań grillowych znajdują się żeberka. My proponujemy przygotować je w paprykowej marynacie. Ta kombinacja intensywnego smaku, chrupiącej skórki i delikatnego wnętrza mięsa będzie prawdziwą rozkoszą dla podniebienia.
Dla 4 osób
Przygotowanie i pieczenie: 50 minut
Marynowanie: minimum 2 godziny
Grillowane żeberka wieprzowe w węgierskiej papryce - składniki:
1 kg żeberek wieprzowych
Marynata:
3 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku
4 łyżeczki wędzonej papryki
2 łyżeczki ostrej papryki
4 łyżki miodu
Grillowane żeberka wieprzowe w węgierskiej papryce - jak przygotować:
Przygotowanie żeberek rozpoczynamy od stworzenia marynaty. Mieszamy ze sobą wszystkie składniki: wędzoną i ostrą paprykę, dodajemy czosnek, oliwę z oliwek i miód.
Następie smarujemy nią żeberka i odstawiamy do lodówki. Żeberka możemy obtoczyć marynatą już dzień wcześniej. Najpóźniej jednak trzeba to zrobić 2 godziny przed wrzuceniem mięsa na ruszt, aby zdążyło się dobrze nasączyć.
W międzyczasie rozgrzewamy mocno grill. Gdy już będzie gotowy, żeberka wyjmujemy z marynaty i układamy na ruszcie. Pieczemy około 25-35 minut, obracając i smarując co chwilę pozostałą marynatą, aby równomiernie się upiekły oraz zachowały swoją soczystość.