Przygotowanie: 10 minut
Chłodzenie: 60 minut

Grecki sos tzatziki - składniki:

700 g gęstego jogurtu (greckiego lub bałkańskiego)
2 świeże ogórki
łyżka oliwy extra virgine plus do podania
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki sou z cytryny
sól
pieprz
2 łyżki posiekanego koperku (opcjonalnie)
garść orzeszków piniowych (lub posiekanych orzechów włoskich)

Grecki sos tzatziki - jak zrobić:

Ogórki obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach, odciskamy sok. Jogurt przekładamy do miski, dodajemy ogórki, oliwę, przeciśnięte przez praskę lub drobno posiekane ząbki czosnku, sok z cytryny. Mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy posiekany koperek (opcjonalnie), schładzamy w lodówce. Przed podaniem posypujemy orzechami i skrapiamy oliwą.