Dla 4-8 osób
Przygotowanie: 20 minut

Tosty francuskie z resztek ciasta drożdżowego – składniki:

  • 8 kawałków babki lub ciasta drożdżowego
  • 230 ml mleka (szklanka)
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 100-120 g masła

Jak zrobić tosty francuskie z resztek ciasta drożdżowego:

1. W płaskim naczyniu roztrzepujemy jajka z mlekiem i cukrem waniliowym.

2. Do mieszanki wkładamy kawałki czerstwego ciasta i zostawiamy, żeby wchłonęło część masy jajecznej (ale nie za długo, żeby się nie rozpadły).

3. Przewracamy na drugą stronę i ponownie na chwilę moczymy ciasto w mleku z jajkami.

4. Na patelni roztapiamy połowę masła. Gdy zacznie skwierczeć, wkładamy 4 kawałki ciasta i smażymy 2 minuty, przewracamy na drugą stronę i dosmażamy. Ciasto ma być ładnie zrumienione, ale nie spalone. Odkładamy na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi.

5. Patelnię wycieramy, roztapiamy resztę masła i smażymy kolejne kawałki ciasta.

6. Podajemy np. z cukrem pudrem, z owocami i bitą śmietaną lub syropem klonowym.

Przepis na tosty francuskie z resztek ciasta drożdżowego – sprawdzone porady:

  • Ciasto drożdżowe możemy też pokroić na kawałki, ułożyć na grillu, opiec z każdej strony po 2-3 minuty i podać z sosem owocowym oraz lodami waniliowymi.
  • W podobny sposób warto przygotować tosty z czerstwej chałki lub drożdżowych bułeczek.