Na 12 porcji
Przygotowanie: 70 minut
Sernik bez spodu – składniki:
- rodzynki wg uznania
- 500 g twarogu
- 2 gotowane ziemniaki lub opakowanie budyniu o smaku śmietankowym
- 100 g masła plus do wysmarowania formy
- 4 jajka
- 150 g cukru
- opakowanie cukru waniliowego
- łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka otarta z jednej cytryny
- tarta bułka do formy
Jak zrobić sernik bez spodu:
1. Rodzynki moczymy.
2. Twaróg dwukrotnie mielemy wraz z ziemniakami (opcjonalnie).
3. Masło roztapiamy w rondelku, studzimy.
4. Żółtka oddzielamy od białek, ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym.
5. Dodajemy startą skórkę cytrynową oraz roztopione masło.
6. Partiami dodajemy zmielony twaróg oraz budyń (opcjonalnie), mąkę ziemniaczaną i proszek – miksujemy, żeby nie było grudek.
7. Dodajemy namoczone i odsączone rodzynki.
8. Formę smarujemy masłem i wysypujemy tartą bułką. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st.
9. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy.
10. Przelewamy masę do formy i pieczemy 45 minut. Zostawiamy w piekarniku do wystudzenia. Gdy wystygnie, możemy np. polać ciasto polewą czekoladową.