Na 12 porcji
Przygotowanie: 70 minut

Sernik bez spodu – składniki:

  • rodzynki wg uznania
  • 500 g twarogu
  • 2 gotowane ziemniaki lub opakowanie budyniu o smaku śmietankowym
  • 100 g masła plus do wysmarowania formy
  • 4 jajka
  • 150 g cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • tarta bułka do formy

Jak zrobić sernik bez spodu:

1. Rodzynki moczymy.

2. Twaróg dwukrotnie mielemy wraz z ziemniakami (opcjonalnie).

3. Masło roztapiamy w rondelku, studzimy.

4. Żółtka oddzielamy od białek, ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym.

5. Dodajemy startą skórkę cytrynową oraz roztopione masło. 

6. Partiami dodajemy zmielony twaróg oraz budyń (opcjonalnie), mąkę ziemniaczaną i proszek – miksujemy, żeby nie było grudek.

7. Dodajemy namoczone i odsączone rodzynki.

8. Formę smarujemy masłem i wysypujemy tartą bułką. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. 

9. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy. 

10. Przelewamy masę do formy i pieczemy 45 minut. Zostawiamy w piekarniku do wystudzenia. Gdy wystygnie, możemy np. polać ciasto polewą czekoladową.