PESTO DO CHLEBA
Na słoiczek
Przygotowanie: 15 minut
Pesto z rzeżuchy - składniki:
2 garści rzeżuchy (szklanka)
90 g pestek słonecznika
70 ml oleju rzepakowego
duży ząbek czosnku
łyżka soku z cytryny
sól, pieprz
Pesto z rzeżuchy - jak zrobić:
Rzeżuchę wsypujemy do miski, dosypujemy także ziarna słonecznika, olej i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko blendujemy ok. 5 minut, aż pasta stanie się jednolita i gładka. Następnie przyprawiamy ją sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Podajemy np. do chleba.
ZUPA Z JAJKIEM NA TWARDO
Dla 4 osób
Przygotowanie: 30 minut
Zupa z rzeżuchy z jajkiem na twardo - składniki:
szklanka rzeżuchy
2 jajka na twardo
3 duże ziemniaki
litr bulionu warzywnego
łyżka masła
4 łyżki śmietany
sól
Zupa z rzeżuchy z jajkiem na twardo - jak zrobić:
Ziemniaki kroimy w kostkę, zalewamy gorącym bulionem, dodajemy masło i gotujemy. Pod koniec gotowania wrzucamy rzeżuchę. Gdy całość lekko przestygnie, miksujemy, zagotowujemy, dodajemy śmietanę i sól. Jajka kroimy w kostkę. Zupę dekorujemy jajkami oraz listkami rzeżuchy.