Dla 4 osób
Przygotowanie o oczekiwanie: 100 minut 

Pierogi z farszem z resztek pieczonej kaczki lub gęsi - składniki:

300 g resztek pieczonej kaczki lub gęsi
łyżka tłuszczu spod pieczenia
ząbek czosnku
jabłko
5-6 suszonych śliwek namoczonych w 50 ml rosołu lub wody
sól, pieprz, majeranek
Ciasto:
500 g mąki
szczypta soli
łyżka masła

Pierogi z farszem z resztek pieczonej kaczki lub gęsi - jak przygotować:

Jabłko ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy posiekany ząbek czosnku, dodajemy jabłko i chwilę razem podsmażamy. Dorzucamy drobno pokrojoną pieczoną kaczkę lub gęś, posiekane na paski śliwki wraz z płynem, w którym się moczyły, i dusimy, aż nadmiar płynu odparuje. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem.
Na ciasto mąkę z solą przesiewamy na blat, robimy dołek. Wlewamy do niego stopione, lekko ostudzone masło. Powoli wlewamy ok. 250 ml ciepłej wody. Ilość wody zależy od wilgotności mąki. Wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie (15-20 minut). Po przekrojeniu w cieście powinny być widoczne wypełnione powietrzem dziurki. Przykrywamy miską i odstawiamy na pół godziny.
Ciasto dzielimy na 2-3 kawałki, każdy wałkujemy na grubość 2 mm. Wycinamy placuszki, nakładamy farsz i zlepiamy. Pierogi wrzucamy do osolonego wrzątku. Gdy wypłyną, gotujemy 3 minuty. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Pierogi możemy podsmażyć na tłuszczu z pieczenia i udekorować ulubioną okrasą.