Na 10 porcji
Przygotowanie u chłodzenie: 2,5 godziny

Lekki sernik waniliowy- składniki:

Ciasto:
150 g miękkiego masła
100 g cukru pudru
30 g mielonych orzechów
jajko
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
250 g mąki 
szczypta soli
Masa:
500 g twarogu
4 jajka
100 g cukru
40 g mąki
1/2 łyżeczki nasion z laski wanilii
200 ml śmietanki 30 proc.
Dodatki:
masło i mąka do przygotowania formy
cukier puder do oprószenia
plasterki cytryny

Lekki sernik waniliowy - jak zrobić:

Na ciasto ucieramy masło, cukier puder, orzechy, jajko i ekstrakt waniliowy. Wsypujemy sól i mąkę, mieszamy i zagniatamy, aż ciasto będzie gładkie. Zawijamy je w przezroczystą folię, spłaszczamy i wkładamy do lodówki na godzinę.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. Natłuszczamy i oprószamy mąką tortownicę o średnicy 24 cm.
Rozwałkowujemy ciasto na koło o średnicy większej niż tortownica. Wylepiamy dno i boki formy, na wierzchu kładziemy kółko z pergaminu i wsypujemy suchą fasolę. Pieczemy 20 minut, zdejmujemy i usuwamy papier wraz z fasolą.
Na masę krótko miksujemy twaróg, żółtka, cukier, mąkę, wanilię i śmietankę. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Powoli, partiami dodajemy pianę do masy, delikatnie mieszając. Rozprowadzamy masę na podpieczonym spodzie i wkładamy do piekarnika na 40 minut. Studzimy i oprószamy cukrem pudrem. Dekorujemy wg uznania, np. plasterkami cytryny.