Jednym z najważniejszych dań, które nie może zabraknąć na naszym wielkanocnym stole, jest żurek na zakwasie. To danie o wyrazistym, kwaśnym smaku, którego receptura w zależności od regionu i tradycji różni się nieco od siebie.
Tradycyjny żurek przygotowuje się z mąki żytniej i zakwasu, które fermentują przez kilka dni. W tym czasie mąka żytnia i woda łączą się z drożdżami i bakteriami, co prowadzi do powstania charakterystycznego kwaśnego smaku.
Dla 6 osób
Przygotowanie: 45 minut
Żurek z pieczoną białą kiełbasą - składniki:
- 500 g wędzonego boczku
- 200 g ulubionej kiełbasy
- 3 ząbki czosnku
- marchewka
- 3 cebule
- 3 liście laurowe
- łyżeczka majeranku
- 3 surowe białe kiełbasy
- olej
- pół litra zakwasu na żur
- 150 g chrzanu
- 3 łyżki śmietany 18-proc.
- sól
- biały pieprz
Żurek z pieczoną białą kiełbasą - jak przyrządzić:
- Boczek kroimy na duże kawałki wkładamy do rondla.
- Dodajemy 2 posiekane ząbki czosnku, obraną i pokrojona w talarki marchew, jedną pokrojoną w półplasterki cebulę, listki laurowe i majeranek.
- Wlewamy 2 litry wody, gotujemy.
- Kiełbasy nacinamy w poprzek z obydwu stron.
- Formę skrapiamy olejem, układamy jedną pokrojoną w piórka cebulę i pozostały pokrojony ząbek czosnku, posypujemy majerankiem.
- Wykładamy do formy kiełbaski, skrapiamy olejem.
- Pieczemy 20 minut w 180 st.
- Pozostałą cebulę kroimy na ćwiartki, opalamy nad płomieniem. Wkładamy do gotujących się wędlin, gotujemy 5 minut. Cebulę wyjmujemy i wyrzucamy, boczek wyjmujemy, kroimy w małą kostkę i obsmażamy na patelni. Z powrotem wkładamy do wywaru.
- Wlewamy zakwas, dodajmy chrzan i śmietanę, przyprawiamy, mieszamy.
- Żurkiem zalewamy upieczone pokrojone w plasterki białe kiełbaski rozłożone do miseczek lub kokilek.