Jednym z najważniejszych dań, które nie może zabraknąć na naszym wielkanocnym stole, jest żurek na zakwasie. To danie o wyrazistym, kwaśnym smaku, którego receptura w zależności od regionu i tradycji różni się nieco od siebie.

Tradycyjny żurek przygotowuje się z mąki żytniej i zakwasu, które fermentują przez kilka dni. W tym czasie mąka żytnia i woda łączą się z drożdżami i bakteriami, co prowadzi do powstania charakterystycznego kwaśnego smaku.

Dla 6 osób
Przygotowanie: 45 minut

Żurek z pieczoną białą kiełbasą - składniki: 

  • 500 g wędzonego boczku
  • 200 g ulubionej kiełbasy
  • 3 ząbki czosnku
  • marchewka
  • 3 cebule
  • 3 liście laurowe
  • łyżeczka majeranku
  • 3 surowe białe kiełbasy
  • olej
  • pół litra zakwasu na żur
  • 150 g chrzanu
  • 3 łyżki śmietany 18-proc.
  • sól
  • biały pieprz

Żurek z pieczoną białą kiełbasą - jak przyrządzić:

  1. Boczek kroimy na duże kawałki wkładamy do rondla.
  2. Dodajemy 2 posiekane ząbki czosnku, obraną i pokrojona w talarki marchew, jedną pokrojoną w półplasterki cebulę, listki laurowe i majeranek.
  3. Wlewamy 2 litry wody, gotujemy.
  4. Kiełbasy nacinamy w poprzek z obydwu stron.
  5. Formę skrapiamy olejem, układamy jedną pokrojoną w piórka cebulę i pozostały pokrojony ząbek czosnku, posypujemy majerankiem.
  6. Wykładamy do formy kiełbaski, skrapiamy olejem.
  7. Pieczemy 20 minut w 180 st.
  8. Pozostałą cebulę kroimy na ćwiartki, opalamy nad płomieniem. Wkładamy do gotujących się wędlin, gotujemy 5 minut. Cebulę wyjmujemy i wyrzucamy, boczek wyjmujemy, kroimy w małą kostkę i obsmażamy na patelni. Z powrotem wkładamy do wywaru.
  9. Wlewamy zakwas, dodajmy chrzan i śmietanę, przyprawiamy, mieszamy.
  10. Żurkiem zalewamy upieczone pokrojone w plasterki białe kiełbaski rozłożone do miseczek lub kokilek.