Dla 4-6 osób
Przygotowanie: ok. 2 godzin

Wołowina duszona w piwie – składniki:

  • 1 kg łopatki lub udźca wołowego
  • cebula
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • litr bulionu wołowego
  • 500 ml ciemnego piwa
  • 250 g marchwi
  • kalarepa
  • 2 łodygi selera naciowego
  • por
  • garść zielonego groszku (może być mrożony)
  • sól
  • pieprz
  • łyżeczka słodkiej mielonej papryki

Jak zrobić wołowinę duszoną w piwie:

1. Mięso dokładnie osuszamy, kroimy na kawałki, przekładamy do garnka. 

2. Cebulę obieramy, kroimy na pół dorzucamy do mięsa wraz z liśćmi laurowymi i zielem angielskim, zalewamy zimnym bulionem oraz piwem i zagotowujemy.

3. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dusimy na małym ogniu ok. godziny.

4. W tym czasie pozostałe warzywa obieramy (oprócz groszku), myjemy, kroimy na kawałki wielkości kąsków mięsa.

5. Kiedy wołowina jest już prawie miękka, dorzucamy do garnka pokrojone warzywa i groszek (nie trzeba go rozmrażać). Mieszamy i dusimy jeszcze 20 minut, aż warzywa będą miękkie.

6. Gulasz podajemy na gorąco, np. z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej lub z marchewki.