Dla 4-6 osób
Przygotowanie: ok. 2 godzin
Wołowina duszona w piwie – składniki:
- 1 kg łopatki lub udźca wołowego
- cebula
- 2 liście laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
- litr bulionu wołowego
- 500 ml ciemnego piwa
- 250 g marchwi
- kalarepa
- 2 łodygi selera naciowego
- por
- garść zielonego groszku (może być mrożony)
- sól
- pieprz
- łyżeczka słodkiej mielonej papryki
Jak zrobić wołowinę duszoną w piwie:
1. Mięso dokładnie osuszamy, kroimy na kawałki, przekładamy do garnka.
2. Cebulę obieramy, kroimy na pół dorzucamy do mięsa wraz z liśćmi laurowymi i zielem angielskim, zalewamy zimnym bulionem oraz piwem i zagotowujemy.
3. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dusimy na małym ogniu ok. godziny.
4. W tym czasie pozostałe warzywa obieramy (oprócz groszku), myjemy, kroimy na kawałki wielkości kąsków mięsa.
5. Kiedy wołowina jest już prawie miękka, dorzucamy do garnka pokrojone warzywa i groszek (nie trzeba go rozmrażać). Mieszamy i dusimy jeszcze 20 minut, aż warzywa będą miękkie.
6. Gulasz podajemy na gorąco, np. z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej lub z marchewki.