Dla 6 osób
Przygotowanie: 60 minut
Ptysie z twarogiem i rozmarynem – składniki:
- 200 ml tłustego mleka
- łyżeczka igiełek rozmarynu (sprawdźcie w tekście poniżej przepisu, jak wykorzystać pozostały rozmaryn z pęczka)
- 100 g cukru
- 300 g półtłustego twarogu
- sok z cytryny
Na ciasto:
- 60 g masła
- 20 g cukru
- 150 g mąki
- szczypta soli
- 4 żółtka
Jak zrobić ptysie z twarogiem i rozmarynem:
1. Na masę twarogową mleko doprowadzamy do wrzenia. Wsypujemy igiełki rozmarynu i cukier, mieszamy. Lekko studzimy.
2. Twaróg ubijamy w misce. Wlewamy mleko i sok z cytryny, cały czas ubijając. Studzimy. Masę wkładamy do schłodzonego pojemnika i wstawiamy do zamrażalnika na ok. 2 godziny. Co 20 minut dokładnie mieszamy, by nie zrobiła się gruda (w sumie mieszamy 4-6 razy).
3. Na ciasto do rondla wlewamy 250 ml wody, dodajemy kawałki masła, cukier i szczyptę soli. Mieszając, doprowadzamy do wrzenia. Wsypujemy mąkę i energicznie ucieramy, aż ciasto zacznie odstawać od ścianek rondla. Zdejmujemy z ognia, dodajemy po kolei żółtka, mieszając.
4. Ciastem napełniamy rękaw cukierniczy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, wyciskamy ptysie o średnicy 4-5 cm.
5. Ciastka wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 210 st. na 15-20 minut – drzwiczki lekko rozszczelniamy. Studzimy w otwartym piekarniku.
6. Przed podaniem ptysie kroimy na pół, na spód wkładamy 1-2 łyżeczki twarogowego sorbetu i składamy.
Gotuj, nie marnuj!
Pozostałe gałązki rozmarynu możemy zamrozić – w całości. Rozmrożone mają intensywniejszy smak. Możemy przygotować z nich cukier rozmarynowy: kilka gałązek posypujemy cukrem, szczelnie zamykamy i odstawiamy na kilkanaście dni. Cukier rozmarynowy świetnie pasuje do słodkich deserów, np. kremu z mascarpone, którym przekładamy bezy.