Dla 6 osób
Przygotowanie: 60 minut

Ptysie z twarogiem i rozmarynem – składniki:

  • 200 ml tłustego mleka
  • łyżeczka igiełek rozmarynu (sprawdźcie w tekście poniżej przepisu, jak wykorzystać pozostały rozmaryn z pęczka)
  • 100 g cukru
  • 300 g półtłustego twarogu
  • sok z cytryny

Na ciasto:

  • 60 g masła
  • 20 g cukru
  • 150 g mąki
  • szczypta soli
  • 4 żółtka

Jak zrobić ptysie z twarogiem i rozmarynem:

1. Na masę twarogową mleko doprowadzamy do wrzenia. Wsypujemy igiełki rozmarynu i cukier, mieszamy. Lekko studzimy.

2. Twaróg ubijamy w misce. Wlewamy mleko i sok z cytryny, cały czas ubijając. Studzimy. Masę wkładamy do schłodzonego pojemnika i wstawiamy do zamrażalnika na ok. 2 godziny. Co 20 minut dokładnie mieszamy, by nie zrobiła się gruda (w sumie mieszamy 4-6 razy).

3. Na ciasto do rondla wlewamy 250 ml wody, dodajemy kawałki masła, cukier i szczyptę soli. Mieszając, doprowadzamy do wrzenia. Wsypujemy mąkę i energicznie ucieramy, aż ciasto zacznie odstawać od ścianek rondla. Zdejmujemy z ognia, dodajemy po kolei żółtka, mieszając.

4. Ciastem napełniamy rękaw cukierniczy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, wyciskamy ptysie o średnicy 4-5 cm.

5. Ciastka wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 210 st. na 15-20 minut – drzwiczki lekko rozszczelniamy. Studzimy w otwartym piekarniku.

6. Przed podaniem ptysie kroimy na pół, na spód wkładamy 1-2 łyżeczki twarogowego sorbetu i składamy.

Gotuj, nie marnuj!

Pozostałe gałązki rozmarynu możemy zamrozić – w całości. Rozmrożone mają intensywniejszy smak. Możemy przygotować z nich cukier rozmarynowy: kilka gałązek posypujemy cukrem, szczelnie zamykamy i odstawiamy na kilkanaście dni. Cukier rozmarynowy świetnie pasuje do słodkich deserów, np. kremu z mascarpone, którym przekładamy bezy.