Dla 6 osób
Przygotowanie: 60 minut

Sajgonki z wieprzowiną i krewetkami – składniki:

  • 12 arkuszy papieru ryżowego
  • 200 g siekanej wieprzowiny
  • 150 g siekanego mięsa krewetek
  • 2 cm świeżego imbiru drobno posiekanego
  • 1/2 szklanki pędów bambusa pokrojonego w drobne słupki
  • 8 średnich namoczonych i pokrojonych w drobne paski grzybów mun
  • 2 pęczki szczypioru od dymki posiekanego
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • łyżeczka soli
  • 100 g kiełków soi
  • łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 2 jajka roztrzepane
  • olej do smażenia

Sajgonki z wieprzowiną i krewetkami - jak przyrządzić:

1. Na 3 łyżkach oleju obsmażamy imbir, mięso krewetek i wieprzowinę.

2. Dodajemy do tego grzyby, dymkę, kiełki, bambusa, sos sojowy, sól i rozmąconą wodą skrobię ziemniaczaną. Chwilę dusimy.

3. Nakładamy niewielką ilość farszu na lekko namoczony papier ryżowy i zakładając brzegi, zwijamy roladki.

4. Powstałe sajgonki obtaczamy w rozmąconym jajku i smażymy na głębokim tłuszczu, na złoty kolor.

5. Podajemy z sosem chilli lub sosem sojowym.