Dla 6 osób
Przygotowanie: 60 minut
Sajgonki z wieprzowiną i krewetkami – składniki:
- 12 arkuszy papieru ryżowego
- 200 g siekanej wieprzowiny
- 150 g siekanego mięsa krewetek
- 2 cm świeżego imbiru drobno posiekanego
- 1/2 szklanki pędów bambusa pokrojonego w drobne słupki
- 8 średnich namoczonych i pokrojonych w drobne paski grzybów mun
- 2 pęczki szczypioru od dymki posiekanego
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki sosu sojowego
- łyżeczka soli
- 100 g kiełków soi
- łyżka skrobi ziemniaczanej
- 2 jajka roztrzepane
- olej do smażenia
Sajgonki z wieprzowiną i krewetkami - jak przyrządzić:
1. Na 3 łyżkach oleju obsmażamy imbir, mięso krewetek i wieprzowinę.
2. Dodajemy do tego grzyby, dymkę, kiełki, bambusa, sos sojowy, sól i rozmąconą wodą skrobię ziemniaczaną. Chwilę dusimy.
3. Nakładamy niewielką ilość farszu na lekko namoczony papier ryżowy i zakładając brzegi, zwijamy roladki.
4. Powstałe sajgonki obtaczamy w rozmąconym jajku i smażymy na głębokim tłuszczu, na złoty kolor.
5. Podajemy z sosem chilli lub sosem sojowym.