1. Klasyczne pesto z bazylii

Przygotowanie: ok. 10 minut

2 duże garście świeżych liści bazylii
2 posiekane ząbki czosnku
czubata łyżka orzeszków pinii
5 łyżek startego parmezanu
125 ml oliwy extra virgin
sól, pieprz

Bazylię myjemy, suszymy. Miksujemy ją z czosnkiem, orzeszkami i parmezanem. Dolewamy oliwę, mieszamy, doprawiamy odrobiną soli i pieprzem. Pesto smakuje z pomidorami z mozzarellą oraz jako sos do makaronu.

2, Pasta z pieczonej papryki

Przygotowanie: ok. 40 minut

3 strąki czerwonej papryki
50 g uprażonych, posiekanych migdałów
po łyżeczce soku z cytryny i płynnego miodu
ok.  100 ml oliwy extra virgin 
sól, pieprz

Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne, miąższ smarujemy oliwą, pieczemy ok. 15 minut w temp. 180 st. na grillu lub w piekarniku, aż skórka miejscami sczernieje. Zamykamy w papierowej torbie lub owijamy folią aluminiową na 5 minut. Obieramy paprykę ze skórki, kroimy na kawałki. Dodajemy migdały, miód, sok z cytryny. Miksujemy, dolewając powoli oliwę, tylko tyle, aby powstał gęsty, dający się smarować sos. Do pieczonych ziemniaków, kotletów z grilla i patelni, białego sera albo po prostu kawałka pieczywa.

3. Pesto z pestek dyni i natki

Przygotowanie: ok. 15 minut

40 g wyłuskanych pestek dyni
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
łyżka świeżo startego parmezanu lub pecorino
ząbek czosnku
100 ml oliwy extra virgin 
sól, pieprz

Pestki dyni prażymy na suchej patelni, studzimy i miksujemy z natką, oliwą, serem, czosnkiem, szczyptą soli i pieprzu. Do sałatek, makaronu, mięs z grilla i pieczywa.

4. Pesto z rukoli

Przygotowanie: ok. 15 minut

opakowanie rukoli
2 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
50 g uprażonych orzeszków pinii
50 g startego parmezanu
łyżka soku z cytryny
100 ml oliwy extra virgin
sól, pieprz
Rukolę myjemy, suszymy. Miksujemy liście z czosnkiem, orzeszkami i parmezanem. Miksując, dolewamy sok z cytryny i oliwę. Doprawiamy solą i pieprzem. Pdajemy do pomidorów, makaronu, mięs i warzyw z grilla.

5. Pesto z pietruszki, kolendry i imbiru

Przygotowanie: ok. 15 minut

po pęczku natki pietruszki i kolendry
20 g świeżego imbiru
2 papryczki chilli
3 łyżki soku z cytryny
70 g orzeszków pinii
sól, pieprz

Natkę, kolendrę oraz chilli myjemy, osuszamy i grubo siekamy. Imbir drobno kroimy. Z chilli usuwamy pestki, siekamy. Miksujemy wszystkie składniki, lekko doprawiając solą i pieprzem. Do smażonych i gotowanych warzyw oraz ryb.

6. Pasta z oliwek

Przygotowanie: ok. 15 minut

100 g czarnych oliwek bez pestek
2 grubo pokrojone ząbki czosnku
3 garście świeżych liści bazylii
łyżeczka kaparów
2 łyżeczki soku z cytryny
100 ml oliwy extra virgin
sól, pieprz

Bazylię myjemy, suszymy, dodajemy czosnek, oliwki, kapary i oliwę i wszystko miksujemy na grudkowatą pastę. Doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Do steków, pieczonych i grillowanych warzyw, grzanek.

7. Pasta z buraczków z orzeszkami pinii

Przygotowanie: ok.40 minut

3 młode buraczki
70 ml oliwy extra virgin
4 łyżki uprażonych orzeszków pinii
3 łyżki świeżo startego parmezanu
sól, pieprz

Buraczki myjemy, suszymy, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy około 20 minut w temperaturze 200 st. Upieczone buraki studzimy, obieramy, kroimy w ćwiartki, miksujemy z oliwą, parmezanem i orzeszkami. Doprawiamy odrobiną soli i sporą ilością pieprzu. Pesto podajemy do grzanek, tostów lub pieczonych mięs.

8. Pesto z suszonych pomidorów i żurawiny

Przygotowanie: ok. 60 minut

50 g suszonych pomidorów
ok. 70 ml soku z pomarańczy
50 ml wytrawnego wermutu
30 g orzeszków pinii
posiekana papryczka chilli
3 zmiażdżone ząbki czosnku
100 ml oliwy
50 g posiekanych suszonych żurawin amerykańskich (albo 25 g surowych polskich plus łyżka trzcinowego cukru)
łyżka świeżo startego parmezanu

Pomidory siekamy i gotujemy w rondelku z sokiem i wermutem, aż płyn zredukuje się do około 4 łyżek. Orzeszki prażymy na suchej patelni. Miksujemy zawartość rondelka z chilli i czosnkiem, orzeszkami i oliwą. Mieszamy z żurawinami i parmezanem, dodajemy do masy i jeszcze raz dokładnie miksujemy. Napełniamy wyparzone słoiczki i zalewamy oliwą, by przykryła pesto. Podajemy na zimno z bagietką, ciepłą grzanką lub (jako sos) do gorącego makaronu.