Dla 2-4 osób
Przygotowanie: ok. 30 minut
Roladki z warzywami i kiełkami - składniki:
dojrzałe awokado
po pół żółtej i zielonej papryki (lub kilka kawałków papryk w różnych kolorach)
2 długie ogórki
40 g mieszanki kiełków (rzodkiewki, lucerny, fasolki mung)
łyżka marynowanego imbiru do sushi
garść kawałków wędzonego łososia, paluszków krabowych i ugotowanych krewetek
łyżeczka ziaren czarnego sezamu
garść liści świeżej mięty do przybrania
sos do sajgonek lub sos sojowy
łyżeczka octu ryżowego
Roladki z warzywami i kiełkami - jak przyrządzić:
Awokado i papryki kroimy w wąskie, podłużne słupki. Długi ogórek kroimy wzdłuż na cienkie, długie pasma. Parzymy je 2 min w osolonym wrzątku, skrapiamy zalewą z marynowanego imbiru. Odkładamy do wystudzenia. W paski ogórka zawijamy po kilka kawałków awokado i papryki oraz kiełki, dokładamy po kawałku łososia, paluszka krabowego lub krewetkę oraz po 2 płatki marynowanego imbiru. Gotowe ruloniki możemy spiąć drewnianymi wykałaczkami. Podajemy je z sosem do sajgonek w osobnej miseczce lub z sosem sojowym zmieszanym z odrobiną octu ryżowego, posypane sezamem.