Dla 2 osób
Przygotowanie: ok. 20 minut

Sałatka z szynką parmeńską i kiełkami rzodkiewki - składniki:

2 łyżki orzeszków pinii
dojrzałe awokado
40 g kiełków rzodkiewki
8 plastrów szynki parmeńskiej
garść rukoli (lub rukwi wodnej)
6 suszonych pomidorów w oliwie
Winegret:
4 łyżki oliwy
2 łyżki octu winnego
pół łyżeczki musztardy
sól
cukier

Sałatka z szynką parmeńską i kiełkami rzodkiewki - jak przyrządzić:

Na suchej patelni prażymy orzeszki piniowe, odstawiamy je do ostygnięcia. Awokado kroimy na pół, usuwamy pestkę, miąższ wydrążamy łyżką i układamy na talerzach, na przemian z kiełkami rzodkiewki i plastrami szynki. Dorzucamy opłukane i osuszone listki sałaty oraz pokrojone w cienkie paseczki suszone pomidory. Miksujemy składniki sosu. Sałatkę posypujemy orzeszkami piniowymi i polewamy sosem winegret. Podajemy z pieczywem.