Dla 4-6 osób
Przygotowanie: ok. 45 minut

Comber jagnięcy z sosem musztardowym - składniki:

600 g combra jagnięcego z kostką
ostra musztarda Dijon (lub sarepska) i musztarda francuska
tarta bułka
zioła prowansalskie
szalotka
ząbek czosnku
100 ml czerwonego wytrawnego wina
100 ml sosu pieczeniowego
po gałązce świeżego rozmarynu i szałwii
oliwa do smażenia
łyżeczka masła
sól, pieprz

Comber jagnięcy z sosem musztardowym - jak przyrządzić:

Comber oczyszczamy z błon i powięzi, myjemy, osuszamy, nacieramy solą i pieprzem, obsmażamy na oliwie z masłem. Mięso smarujemy dwoma gatunkami musztardy, obsypujemy ziołami prowansalskimi i tartą bułką. Układamy w brytfannie, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st.. Pieczemy 15-20 minut (mięso powinno być różowe w środku). Na tłuszczu ze smażenia mięsa szklimy posiekany czosnek i szalotkę, dodajemy szałwię i rozmaryn, zalewamy winem. Gotujemy, aż płyn prawie całkiem odparuje. Wlewamy sos pieczeniowy (zrobiony wg przepisu na opakowaniu), mieszamy, gotujemy jeszcze chwilę (ok. 3 minut). Wyjmujemy zioła. Comber kroimy na kotleciki, podajemy z sosem. Obok można podać zapiekane ziemniaki i plastry cukinii smażone na maśle.