Nasza propozycja gulaszu jagnięcego z warzywami jest prosta w przygotowaniu, jednocześnie wyjątkowo smaczna. Do tego jagnięcina jest bogata w białko, składniki mineralne, takie jak żelazo i cynk, oraz witaminy. Aby przygotować ten pożywny obiad, wystarczy Ci duży garnek, mięso oraz warzywa. Po godzinie obiad będzie gotowy, a kuchnia wysprzątana!
Dla 2-4 osób
Przygotowanie: ok. godziny
Jagnięcy gulasz - składniki:
- 600 g łopatki jagnięcej
- 3 ząbki czosnku
- cebula
- czerwona cebula
- 2 marchewki
- nieduży seler
- 2 pietruszki
- liść laurowy
- 3 zmiażdżone ziarna ziela angielskiego
- gałązka rozmarynu
- 500 ml bulionu drobiowego
- 125 ml czerwonego wytrawnego wina
- puszka pomidorów pelati
- sól, pieprz
- oliwa do smażenia
Jagnięcy gulasz - jak przyrządzić:
Mięso kroimy w kostkę o boku ok. 1 cm, czosnek w cienkie plasterki, cebulę w drobną kostkę. W garnku o grubym dnie na rozgrzanej oliwie podsmażamy czosnek i cebulę, a następnie mięso. Gdy jagnięcina będzie złocista, dodajemy resztę warzyw, obranych i pokrojonych w kostkę, liść laurowy, ziele angielskie i rozmaryn. Wlewamy bulion i gotujemy na średnim ogniu 30 minut, aż danie zgęstnieje. Dodajemy wino i pomidory. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu 40 minut. Gulasz powinien być gęsty i mieć ciemny kolor. Podajemy gorący ze świeżą bagietką lub pieczonymi ziemniakami.