Dla 6 osób
Przygotowanie: 2,5 godz.
Paj z kurczakiem i warzywami - składniki:
BULION:
kurczak (ok. 2 kg)
po 2 cebule, marchewki, łodygi selera naciowego
4 liście laurowe
gałązka tymianku
łyżka młotkowanego pieprzu
NADZIENIE:
350 g ziemniaków
250 g marchewek
2 pory (białe części)
150 g zielonego groszku (może być mrożony)
75 g masła
200 g pieczarek
45 g mąki
150 ml śmietanki 30-proc.
pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej
łyżeczka oregano
sól, pieprz
CIASTO:
350 g mąki
180 g zimnego masła
jajko
pół łyżeczki soli
Paj z kurczakiem i warzywami - jak przygotować:
Na bulion wszystkie składniki wkładamy do dużego garnka, wlewamy 1,5 litra wody, gotujemy ok. 25 minut na małym ogniu. Odstawiamy na minimum godzinę. Wyjmujemy z garnka kurczaka, studzimy. Bulion przecedzamy i doprowadzamy do wrzenia. Wkładamy obrane ziemniaki i gotujemy, aż zmiękną (ok. 12 minut), wyjmujemy je łyżką cedzakową i przekładamy do miski. Do bulionu wrzucamy marchewki, obgotowujemy je 10 minut. Wyjmujemy, odkładamy do ziemniaków. Gotujemy pokrojone pory (ok. 5 minut). Zagotowujemy bulion i zostawiamy go na ogniu na ok. 30 minut, aż odparuje do 400 ml.
Dzielimy kurczaka na małe kawałki, usuwamy skórę i kości. Dorzucamy mięso wraz z groszkiem do miski z warzywami. Roztapiamy w rondlu 25 g masła, wkładamy pieczarki, smażymy 2 min. Przekładamy grzyby do mięsa i warzyw. Na tej samej patelni roztapiamy resztę masła, wsypujemy mąkę i zasmażamy minutę, mieszając. Stopniowo do zasmażki wlewamy zredukowany bulion, doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na małym ogniu 5 minut, a po zdjęciu z ognia dodajemy śmietankę, oregano, gałkę muszkatołową, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy sos z mięsem i warzywami, przekładamy do żaroodpornej okrągłej formy (2 l objętości). Studzimy.
Na ciasto przesiewamy mąkę do malaksera, dodajemy sól i masło pokrojone w kostkę. Miksujemy pulsacyjnie, aż powstanie kruszonka. Wyjmujemy ją i zagniatamy ciasto, rozwałkowujemy je i wykrawamy koło o średnicy nieco większej niż forma, w której umieściliśmy nadzienie. Pośrodku wykrawamy małe kółko, by zrobić ujście dla pary. Formę przykrywamy ciastem, dociskamy jego brzegi do rantu naczynia. Smarujemy wierzch roztrzepanym jajkiem. Pieczemy 35 minut w 200 st., aż ciasto się zrumieni, a nadzienie będzie bulgotać. Po pierwszych 10 minut warto ponownie posmarować ciasto jajkiem, a jeśli będzie rumieniło się za szybko - przykryć je folią aluminiową. Podajemy paj gorący lub ciepły.