Grillowanie często kojarzy nam się z przyrządzaniem mięsa lub sałatek. A gdyby tak poeksperymentować i przygotować alternatywną wersję grillowanych warzyw? Wypróbuj nasz prosty przepis i zaskocz swoich gości roladkami z cukinii.
Dla 2-4 osób
Przygotowanie: ok. 40 minut
Roladki z grillowanej cukinii z serem feta z rukolą - składniki:
- duża cukinia
- kostka sera feta
- garść posiekanych listków mięty
- papryczka chilli
- oliwa
- garść listków rukoli
- sól, pieprz
Roladki z grillowanej cukinii z serem feta z rukolą - jak zrobić:
Cukinię kroimy wzdłuż w cienkie plastry. Każdy plaster smarujemy oliwą, oprószamy solą i grillujemy z obu stron (w piekarniku, na patelni lub ruszcie grilla), odstawiamy. Ser kroimy w kostkę. Posiekane miętę i chilli mieszamy ze szczyptą pieprzu. Fetę skrapiamy oliwą, obtaczamy w panierce z mięty i chilli.
Na podpieczonych plastrach cukinii układamy 2-3 listki rukoli, kawałki fety, zwijamy i powstałe roladki jeszcze raz grillujemy ok. 3 minut, aż ser zacznie się topić.