Grillowanie często kojarzy nam się z przyrządzaniem mięsa lub sałatek. A gdyby tak poeksperymentować i przygotować alternatywną wersję grillowanych warzyw? Wypróbuj nasz prosty przepis i zaskocz swoich gości roladkami z cukinii. 

Dla 2-4 osób
Przygotowanie: ok. 40 minut

Roladki z grillowanej cukinii z serem feta z rukolą - składniki:

  • duża cukinia
  • kostka sera feta
  • garść posiekanych listków mięty
  • papryczka chilli
  • oliwa
  • garść listków rukoli
  • sól, pieprz

Roladki z grillowanej cukinii z serem feta z rukolą - jak zrobić:

Cukinię kroimy wzdłuż w cienkie plastry. Każdy plaster smarujemy oliwą, oprószamy solą i grillujemy z obu stron (w piekarniku, na patelni lub ruszcie grilla), odstawiamy. Ser kroimy w kostkę. Posiekane miętę i chilli mieszamy ze szczyptą pieprzu. Fetę skrapiamy oliwą, obtaczamy w panierce z mięty i chilli.
Na podpieczonych plastrach cukinii układamy 2-3 listki rukoli, kawałki fety, zwijamy i powstałe roladki jeszcze raz grillujemy ok. 3 minut, aż ser zacznie się topić.