Dla 4-6 osób
Przygotowanie: ok. 40 minut

Bruschetta z młodym bobem - składniki:

500 g świeżego bobu
2 łyżki kaparów
posiekana papryczka chilli
SOS:
3 łyżki majonezu
łyżka oliwy extra virgine
3 posiekane ząbki czosnku plus jeden cały
łyżka zalewy z kaparów
szczypta gałki muszkatołowej
4-6 kromek wiejskiego chleba
olej do smażenia • sól • pieprz biały lub ziołowy

Bruschetta z młodym bobem - jak przyrządzić:

Bób gotujemy w osolonym wrzątku około 18 minut, odcedzamy, przelewamy zimną wodą i osączamy. Gdy ostygnie, obieramy ze skórki, mieszamy z kaparami i chilli. Robimy sos: mieszamy majonez z oliwą, zalewą z kaparów i czosnkiem. Doprawiamy pieprzem i gałką muszkatołową. Mieszamy sos z bobem.
Kromki chleba podsmażamy na rozgrzanym oleju, lekko studzimy, nacieramy ząbkiem czosnku każdą kromkę. Na ciepłe bruschetty nakładamy bób i podajemy.