Dla 6-8 osób
Przygotowanie: 60 minut plus 8 godzin marynowania

Skrzydełka słodko-kwaśne w sherry - składniki:

1,4 kg skrzydełek kurczaka
MARYNATA:
200 ml sosu sojowego
po 120 g ciemnego cukru, octu ryżowego (lub winnego) i wody
po 70 ml sherry (wytrawnego wermutu, sake), oleju sezamowego, pasty chilli (np. sambal oelek)
1,5 łyżki świeżo startego imbiru
2 zmiażdżone ząbki czosnku  

Skrzydełka słodko-kwaśne w sherry - jak przyrządzić:

Mieszamy składniki marynaty, aż cukier się rozpuści. Wkładamy skrzydełka do marynaty i dokładnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki na 8 godz. lub na całą noc.
Rozgrzewamy piekarnik do 190 st. Wyjmujemy skrzydełka z marynaty, układamy na blasze lub w dużej brytfannie. Pieczemy ok. 50 minut, aż skórka się zarumieni.