Dla 4 osób
Przygotowanie: ok. 30 minut plus 4 godziny studzenia
Galareta z piwa pszenicznego do schabu – składniki:
- 500 g pieczonego schabu lub innego mięsa
- 250 ml bulionu wołowego
- 3 liście laurowe
- 5-6 ziaren ziela angielskiego
- pół cebuli
- łyżka octu jabłkowego lub winnego
- 500 ml piwa pszenicznego
- 12 g (łyżka plus 2/3 łyżeczki) żelatyny
- słoik korniszonów
- sól
- pieprz
Galareta z piwa pszenicznego do schabu - jak zrobić:
Pokruszone kawałki pieczeni kroimy, umieszczamy w szklanym naczyniu. Bulion gotujemy 5-10 min z liśćmi laurowymi, zielem angielskim i pokrojoną w piórka cebulą. Przecedzamy, wlewamy ocet i połowę piwa. Zagotowujemy, odstawiamy. Żelatynę rozpuszczamy, dodajemy do bulionu. Ostudzonym bulionem ostrożnie zalewamy mięso z pokrojonymi w plasterki korniszonami, wstawiamy na 4 godz. do lodówki. Podajemy z żytnim pieczywem.