Dla 4 osób
Przygotowanie: ok. 30 minut plus 4 godziny studzenia

Galareta z piwa pszenicznego do schabu – składniki:

  •  500 g pieczonego schabu lub innego mięsa
  • 250 ml bulionu wołowego
  • 3 liście laurowe
  • 5-6 ziaren ziela angielskiego
  • pół cebuli
  • łyżka octu jabłkowego lub winnego
  • 500 ml piwa pszenicznego
  • 12 g (łyżka plus 2/3 łyżeczki) żelatyny
  • słoik korniszonów
  • sól
  • pieprz

Galareta z piwa pszenicznego do schabu - jak zrobić:

Pokruszone kawałki pieczeni kroimy, umieszczamy w szklanym naczyniu. Bulion gotujemy 5-10 min z liśćmi laurowymi, zielem angielskim i pokrojoną w piórka cebulą. Przecedzamy, wlewamy ocet i połowę piwa. Zagotowujemy, odstawiamy. Żelatynę rozpuszczamy, dodajemy do bulionu. Ostudzonym bulionem ostrożnie zalewamy mięso z pokrojonymi w plasterki korniszonami, wstawiamy na 4 godz. do lodówki. Podajemy z żytnim pieczywem.