Dla 4-6 osób
Przygotowanie: ok. 20 minut plus noc na zastygnięcie galaretki
Ptasie mleczko ogórkowe - składniki:
2 łyżeczki żelatyny
125 ml mleka
240 g śmietany kremówki 30-proc.
duży ogórek wąż
skórka otarta z cytryny
2 łyżki maku
sól, pieprz
Ptasie mleczko ogórkowe - jak zrobić:
Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach letniej wody, a następnie w gorącym mleku. Odstawiamy, żeby przestygła. Kremówkę doprawiamy solą i pieprzem, ubijamy na sztywno. Ogórek obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach (zostawiamy kilka plasterków), odciskamy nadmiar soku. Dodajemy starty ogórek do śmietany razem ze skórką z cytryny, makiem i mlekiem z żelatyną. Delikatnie mieszamy. Układamy w małych foremkach (mogą być do babeczek) po plasterku ogórka. Wlewamy masę do foremek. Wstawiamy na noc (minimum na 2 godz.) do lodówki, by galaretka stężała. Podajemy ptasie mleczko wyjęte z foremki i odwrócone, by było widać plasterki ogórka. Aby galaretka łatwo dała się wyjąć, ścianki foremek przecieramy ściereczką zmoczoną w gorącej wodzie.