Na 12 babeczek
Przygotowanie: ok. 30 minut
Muffinki ze szpinakiem i fetą - składniki:
100 g sera feta
250 g świeżego szpinaku
3 zmiażdżone ząbki czosnku
350 g mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
250 ml mleka (zwykłe lub roślinne)
2 jajka
po łyżeczce cukru i soli
olej do smażenia
Muffinki ze szpinakiem i fetą - jak zrobić:
Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. Formę na 12 muffinek wykładamy papilotkami. Fetę kroimy w grubą kostkę. Szpinak myjemy, oczyszczamy, osączamy (odwirowujemy w wirówce do sałaty). Na rozgrzanym oleju smażymy ok. minuty szpinak z czosnkiem, aż zmięknie. Ostudzony grubo siekamy. W misce mieszamy mleko, mąkę, proszek do pieczenia i jajka, doprawiamy solą i cukrem. Dodajemy szpinak i fetę, mieszamy. Nakładamy masę do foremek tak, by na wierzchu były widoczne kostki fety. Pieczemy ok. 20 minut, aż ciasto się zetnie, a ser delikatnie zezłoci. Podajemy muffinki na gorąco lub na zimno.
Sprawdzają się jako pierwsze śniadanie lub drugie - na wynos. Są też dobrym dodatkiem, np. do bulionu lub barszczu, a najlepsze są na imprezę.