Dla 2-6 osób
Przygotowanie: ok. 45 minut

Zielone naleśniki szpinakowe - składniki:

130 g mąki
250 ml mleka
2 łyżki masła (najlepiej sklarowanego)
szczypta startej gałki muszkatołowej
250 g świeżego szpinaku
2 zmiażdżone ząbki czosnku
3 jajka
olej do smażenia
kilka łyżek gazowanej wody mineralnej
sól,pieprz

Zielone naleśniki ze szpinakowe - jak zrobić:

Przesiewamy mąkę do niedużego, wysokiego garnka, dodajemy mleko, szczyptę soli, gałkę muszkatołową, roztopione i przestudzone masło. Miksujemy na jednolitą masę. Przykrywamy, odstawiamy na 30 minut. Szpinak myjemy, oczyszczamy, dokładnie osączamy (można także odwirować w wirówce do sałaty), przelewamy wrzątkiem, odciskamy. Dodajemy czosnek zmieszany ze szczyptą soli oraz jajka i miksujemy. Masę jajeczno-szpinakową przelewamy do miski z ciastem i starannie mieszamy. Powinno powstać dość rzadkie zielone ciasto naleśnikowe, jeśli jest zbyt gęste, dodajemy trochę gazowanej wody mineralnej, jeśli zbyt rzadkie, trochę przesianej mąki. Na posmarowanej olejem, dobrze rozgrzanej patelni smażymy cieniutkie naleśniki. Gorące składamy jak chusteczki, układamy na ogrzanym półmisku. Podajemy z kwaśną śmietaną, pokrojonymi w kostkę pomidorami i bryndzą lub twarożkiem.