Dla 4 osób
Przygotowanie: 30 minut
Duszona pierś kurczaka z porami – składniki:
- 4 piersi kurczaka
- 400 g pieczarek
- 2 małe pory pokrojone w krążki
- 3 łyżki masła
- 3-4 łyżeczki świeżego lub 2 łyżeczki suszonego estragonu
- 110 ml wytrawnego białego wina
- 110 ml i śmietanki kremówki
- sól
pieprz
Jak przygotować duszoną pierś kurczaka z porami:
1. Kurczaka oczyszczamy z błonek, kroimy na kawałki, nacieramy solą i pieprzem.
2. Pieczarki czyścimy, jeśli jest tak potrzeba, zdejmujemy skórkę z kapeluszy, grzyby kroimy na plasterki. Pory czyścimy, kroimy na krążki.
3. W rondlu rozgrzewamy masło, podsmażamy mięso, pieczarki, pory. Dodajemy estragon. Dusimy ok. 10 minut na średnim ogniu, potem wlewamy wino, dusimy aż odparuje i dolewamy śmietankę.
4. Zmniejszamy ogień, rondel przykrywamy, podgrzewaj jeszcze 2 minuty. Odkrywamy i gotujemy, aż pieczarki i pory będą zupełnie miękkie, a sos zgęstnieje (kolejne 2 minuty).
5. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.