Dla 4 osób
Przygotowanie: 30 minut

Duszona pierś kurczaka z porami – składniki:

  • 4 piersi kurczaka 
  • 400 g pieczarek 
  • 2 małe pory pokrojone w krążki
  • 3 łyżki masła
  • 3-4 łyżeczki świeżego lub 2 łyżeczki suszonego estragonu
  • 110 ml wytrawnego białego wina
  • 110 ml i śmietanki kremówki
  • sól

  • pieprz

Jak przygotować duszoną pierś kurczaka z porami:

1. Kurczaka oczyszczamy z błonek, kroimy na kawałki, nacieramy solą i pieprzem. 

2. Pieczarki czyścimy, jeśli jest tak potrzeba, zdejmujemy skórkę z kapeluszy, grzyby kroimy na plasterki. Pory czyścimy, kroimy na krążki. 

3. W rondlu rozgrzewamy masło, podsmażamy mięso, pieczarki, pory. Dodajemy estragon. Dusimy ok. 10 minut na średnim ogniu, potem wlewamy wino, dusimy aż odparuje i dolewamy śmietankę. 

4. Zmniejszamy ogień, rondel przykrywamy, podgrzewaj jeszcze 2 minuty. Odkrywamy i gotujemy, aż pieczarki i pory będą zupełnie miękkie, a sos zgęstnieje (kolejne 2 minuty). 

5. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.