Dla 6 osób
Przygotowanie: 60 minut

Zupa z batatów, kurczaka i orzeszków ziemnych – składniki: 

  • 800 g batatów (2 średniej wielkości)
  • duża marchewka
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek imbiru o długości 3 cm
  • duży filet z piersi kurczaka
  • olej
  • 2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta zmielonych goździków
  • pomidor, a poza sezonem 2 pomidory z puszki (opcjonalnie)
  • 70 g orzeszków ziemnych
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • sól
  • pieprz
  • świeża kolendra

Jak przygotować zupę z batatów, kurczaka i orzeszków ziemnych:

1. Bataty obieramy i kroimy w kostkę, marchewkę obieramy, kroimy w plasterki, cebulę obieramy i siekamy w kostkę. Czosnek i imbir siekamy.

2. Filet kurczaka oczyszczamy z błon i kroimy na małe kawałki.

3. W dużym garnku rozgrzewamy 3 łyżki oleju, szklimy cebulę. Dodajemy czosnek, imbir oraz przyprawy: kolendrę, cynamon i goździki. Mieszamy i smażymy 2 minuty.

4. Dodajemy pokrojone bataty i marchewkę, mieszając, smażymy 5-7 minut. Wlewamy do garnka 1 i 1/2-2 litry wody, gotujemy 15 minut.

5. Dorzucamy obranego, pokrojonego pomidora bez pestek i gotujemy 5 minut. Zdejmujemy garnek z ognia, dodajemy 40 g orzeszków (resztę siekamy) i miksujemy zupę na krem.

6. Wrzucamy kawałki kurczaka i gotujemy jeszcze 15 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy 3 łyżki masła orzechowego, które po kilkukrotnym zamieszaniu powinno się połączyć z całością.

7. Dekorujemy orzeszkami oraz kolendrą i podajemy.