Dla 6 osób
Przygotowanie: 60 minut
Zupa z batatów, kurczaka i orzeszków ziemnych – składniki:
- 800 g batatów (2 średniej wielkości)
- duża marchewka
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- kawałek imbiru o długości 3 cm
- duży filet z piersi kurczaka
- olej
- 2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta zmielonych goździków
- pomidor, a poza sezonem 2 pomidory z puszki (opcjonalnie)
- 70 g orzeszków ziemnych
- 3 łyżki masła orzechowego
- sól
- pieprz
- świeża kolendra
Jak przygotować zupę z batatów, kurczaka i orzeszków ziemnych:
1. Bataty obieramy i kroimy w kostkę, marchewkę obieramy, kroimy w plasterki, cebulę obieramy i siekamy w kostkę. Czosnek i imbir siekamy.
2. Filet kurczaka oczyszczamy z błon i kroimy na małe kawałki.
3. W dużym garnku rozgrzewamy 3 łyżki oleju, szklimy cebulę. Dodajemy czosnek, imbir oraz przyprawy: kolendrę, cynamon i goździki. Mieszamy i smażymy 2 minuty.
4. Dodajemy pokrojone bataty i marchewkę, mieszając, smażymy 5-7 minut. Wlewamy do garnka 1 i 1/2-2 litry wody, gotujemy 15 minut.
5. Dorzucamy obranego, pokrojonego pomidora bez pestek i gotujemy 5 minut. Zdejmujemy garnek z ognia, dodajemy 40 g orzeszków (resztę siekamy) i miksujemy zupę na krem.
6. Wrzucamy kawałki kurczaka i gotujemy jeszcze 15 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy 3 łyżki masła orzechowego, które po kilkukrotnym zamieszaniu powinno się połączyć z całością.
7. Dekorujemy orzeszkami oraz kolendrą i podajemy.