Dla 4 osób
Moczenie fasoli: 12 godzin
Przygotowanie: 2 godziny

Fasolowa z wędzonym boczkiem - składniki:

250 g białej fasoli
500 g żeberek wieprzowych
2 marchewki
pietruszka
por
kawałek selera
3 ziarna ziela angielskiego
listek laurowy
250 g wędzonego boczku
cebula
ząbek czosnku
pieprz, sól
2-3 gałązki świeżego tymianku
3-4 ziemniaki
łyżka majeranku

Fasolowa z wędzonym boczkiem - jak przygotować:

Fasolę zalewamy na noc wodą i moczymy. Do dużego garnka wkładamy pokrojone na kawałki żeberka, wlewamy 2 i 1/2 litra wody, dodajemy odsączoną fasolę. Zagotowujemy, odszumowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy bez przykrycia 70-80 minut. Marchewki, pietruszkę, seler obieramy i kroimy w kostkę, pora płuczemy, kroimy na talarki, warzywa wkładamy do zupy. Dorzucamy ziele angielskie i listek laurowy. Gotujemy 15-20 minut. Boczek kroimy w kostkę, wkładamy na patelnię i podsmażamy na złoty kolor. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do boczku i mieszając, smażymy ok. 5 minut. Pod koniec dodajemy rozgnieciony czosnek. Zawartość patelni przekładamy do garnka z zupą, wypłukując patelnię częścią wywaru. Zupę posypujemy pieprzem, dodajemy gałązki tymianku i w razie potrzeby solimy. Gotujemy 10 minut. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, dorzucamy do zupy. Gotujemy 20 minut. Na koniec dodajemy majeranek.