Dla 4 osób
Przygotowanie: 40 minut

Zupa z soczewicą i szafranem - składniki:

cebula
2 ząbki czosnku
oliwa
łyżeczka kurkumy
1/2 łyżeczki chili
1/2 łyżeczki imbiru
szczypta szafranu
300 g żółtej lub czerwonej soczewicy
litr bulionu drobiowego
czerwona papryka
sól, pieprz
120 ml mleka kokosowego
świeża kolendra

Zupa z soczewicą i szafranem - jak przygotować: 

Cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. W dużym rondlu rozgrzewamy oliwę, szklimy cebulę 5 minut. Dodajemy czosnek, kurkumę, chili, imbir, szafran, mieszamy, smażymy minutę. Dodajemy opłukaną czerwoną lub żółtą soczewicę i wlewamy gorący bulion drobiowy. Gotujemy 20 minut. W tym czasie paprykę opiekamy pod grillem w piekarniku tak długo, aż skóra się zwęgli. Przekładamy strąk do foliowego woreczka i gdy nieco ostygnie, zdejmujemy z niego skórkę oraz usuwamy nasiona. Paprykę kroimy na kawałki, dodajemy do zupy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze 10 minut, a gdy zupa zgęstnieje, dolewamy mleko kokosowe, zagotowujemy, rozlewamy do misek i dekorujemy kolendrą.