Dla 4 osób
Moczenie grzybów: 8 godzin
Przygotowanie: 50 minut

Zupa grzybowo-cebulowa z pęczakiem - składniki:

100 g suszonych grzybów
100 g pęczaku
400 g pieczarek np. brązowych
3 cebule
3 łyżki masła
100 ml białego wytrawnego wina
litr bulionu drobiowego
sól
pieprz
natka

Zupa grzybowo-cebulowa z pęczakiem - jak zrobić:

Suszone grzyby zalewamy letnią wodą i moczymy przez noc. Pęczak gotujemy w osolonym wrzątku wg przepisu na opakowaniu. Namoczone grzyby odsączamy (wodę z moczenia zachowujemy), kroimy. Pieczarki czyścimy, jeśli mają grubą skórkę, obieramy, kroimy na cztery. Cebule obieramy, kroimy w półtalarki. W dużym rondlu rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę, dusimy, mieszając, aż się zeszkli i ładnie ściemnieje. Dodajemy pieczarki, podsmażamy, potem dorzucamy namoczone grzyby i dusimy na małym ogniu ok. 15 minut. Pod koniec duszenia dolewamy wino, odparowujemy, mieszając. Do rondla wlewamy gorący bulion, mieszamy, gotujemy razem ok. 20 minut. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, łączymy z ugotowanym pęczakiem. Przed podaniem posypujemy natką.