Dla 5 osób
Przygotowanie: 40 minut
Krem z dyni z mleczkiem kokosowym - składniki:
500 g oczyszczonej dyni piżmowej
cebula
marchew
2 łyżki oliwy
łyżka masła
70 g świeżego imbiru
pomarańcza
800 ml bulionu warzywnego
150 ml mleczka kokosowego
sól
biały pieprz
pestki dyni
papryczka chili lub chili w płatkach
Krem z dyni z mleczkiem kokosowym - jak zrobić:
Dynię kroimy w małą kostkę. Cebulę i marchew obieramy, kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy oliwę, smażymy cebulę, aż się zeszkli. Dodajemy marchew i dynię, masło, smażymy 4 minuty. Imbir obieramy, siekamy, dodajemy do garnka. Z pomarańczy wyciskamy sok, skrapiamy nim warzywa w garnku, mieszamy. Zalewamy wrzącym bulionem, gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Zdejmujemy z ognia, mieszając, wlewamy stopniowo mleczko kokosowe. Miksujemy, doprawiamy solą i pieprzem. Porcje posypujemy pestkami dyni, posiekaną papryczką lub chili w płatkach.