Ciabatta ze smażonym bakłażanem, kremem z awokado i ciecierzycyCiabatta ze smażonym bakłażanem, kremem z awokado i ciecierzycy Anna Dobrowolańska

Ciabatta ze smażonym bakłażanem, kremem z awokado i ciecierzycy - składniki

Dla 4 osób • Przygotowanie: 35 minut

Krem:
papryczka chili
awokado
250 g ugotowanej ciecierzycy*
sól, pieprz
sok z 1/2 cytryny
Sałatka pomidorowa:
200 g pomidorków koktajlowych
garść listków bazylii
2 łyżki octu winnego
3 łyżki oliwy
Grzanki:
ząbek czosnku
4 ciabatty lub kromki chleba tostowego
Panierowany bakłażan:
bakłażan (ok. 300 g)
50 g startego żółtego sera (polski rubin lub parmezan)
50 g tartej bułki
2 jajka
4 łyżki mąki
3 łyżki masła klarowanego
opakowanie ulubionych kiełków
4 łyżeczki jogurtu

Ciabatta ze smażonym bakłażanem, kremem z awokado i ciecierzycy - przygotowanie

Na krem strączki chili płuczemy, kroimy wzdłuż na pół, usuwamy nasiona, miąższ siekamy. Awokado kroimy na pół, usuwamy pestkę, wydrążamy miąższ. Osączoną ciecierzycę, awokado, chili wkładamy do blendera i miksujemy
na purée. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Odstawiamy
pod przykryciem.

Na sałatkę pomidorki płuczemy, kroimy na pół. Listki bazylii płuczemy i rwiemy na kawałki. Pomidorki, bazylię wrzucamy do miseczki i mieszamy z octem, łyżką oliwy, doprawiamy solą i pieprzem.

Na grzanki czosnek obieramy, siekamy i mieszamy z 2 łyżkami oliwy – smarujemy kawałki pieczywa (tosty z jednej strony, ciabatty po rozcięciu w środku). Pieczywo opiekamy w gorącym piekarniku z włączonym górnym grillem, aż się zrumieni.

Bakłażan płuczemy, kroimy w plastry o grubości pół centymetra, posypujemy solą i pieprzem. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach, mieszamy z tartą bułką. Jajka roztrzepujemy w miseczce. Mąkę wsypujemy do miseczki. Plastry bakłażana po kolei obtaczamy w mące, jajku i tartej bułce z serem. Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy plastry bakłażana po 3 minuty z każdej strony. Odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym.

Opieczone pieczywo smarujemy kremem z awokado, na to kładziemy sałatkę pomidorową oraz plastry bakłażana. Dekorujemy kiełkami i jogurtem.


*Jeśli sami chcecie ugotować ciecierzycę, namoczcie ją przez noc. Następnego dnia po wypłukaniu zalejcie ją świeżą wodą, posólcie i gotujcie ok. 60 minut. Jeżeli nie macie czasu, by czekać, aż się namoczy (albo o tym zapomnicie), ratujcie się ciecierzycą z puszki.