Placuszki z ciecierzycy i kalafiora z łososiemPlacuszki z ciecierzycy i kalafiora z łososiem Anna Dobrowolańska

Placuszki z ciecierzycy i kalafiora z łososiem - składniki

Dla 4 osób
Przygotowanie: 30 minut

250 g ugotowanej ciecierzycy*
200 g różyczek kalafiora
sól, pieprz
po szczypcie mielonego anyżu i kolendry
2 łyżeczki sosu sojowego
2 jajka
2 łyżki otrębów pszennych
3 łyżki mąki
2 łyżki mielonych migdałów
4 łyżki oleju
300 g wędzonego łososia
po 3 łyżki śmietany i startego chrzanu

Placuszki z ciecierzycy i kalafiora z łososiem - przygotowanie

Ciecierzycę oraz kilka łyżek wody po jej gotowaniu miksujemy w blenderze. Różyczki kalafiora kroimy na drobne kawałki, dodajemy do ciecierzycy. Doprawiamy solą, pieprzem, anyżem, kolendrą i sosem sojowym, wszystko mieszamy. Jajka roztrzepujemy widelcem, dodajemy do masy. Wsypujemy otręby, mąkę i migdały, mieszamy.

Na patelni z nieprzywierającą powłoką rozgrzewamy olej i smażymy 10-
-12 małych placuszków po 2-3 minuty z każdej strony. Podajemy z plasterkiem łososia i kleksem śmietany wymieszanej ze startym chrzanem.

*Jeśli sami chcecie ugotować ciecierzycę, namoczcie ją przez noc. Następnego dnia po wypłukaniu zalejcie ją świeżą wodą, posólcie i gotujcie ok. 60 minut. Jeżeli nie macie czasu, by czekać, aż się namoczy (albo o tym zapomnicie), ratujcie się ciecierzycą z puszki.