Szpinak z pieczoną ciecierzycąSzpinak z pieczoną ciecierzycą Anna Dobrowolańska

Szpinak z pieczoną ciecierzycą - składniki

Dla 4 osób
Przygotowanie: 30 minut

200 g ryżu
sól
garść rodzynek
250 g ugotowanej ciecierzycy* (lub z jednej puszki)
Marynata do ciecierzycy:
2 łyżki oliwy
po szczypcie soli, mieszanki curry i mielonego chili
łyżeczka mielonej papryki
Szpinak:
2 łyżki migdałów w słupkach
800 g szpinaku
200 g pomidorków koktajlowych
cebula
ząbek czosnku
2 łyżki oleju
250 ml bulionu
100 g serka śmietankowego
2 łyżki sosu sojowego
pieprz

Szpinak z pieczoną ciecierzycą - przygotowanie

Opłukany ryż gotujemy na sypko w dużej ilości wrzącej wody. 3 minuty przed końcem gotowania do ryżu wrzucamy opłukane rodzynki. Odsączamy i stawiamy w ciepłym miejscu.

Ugotowaną i osączoną ciecierzycę osuszamy na papierowym ręczniku i wysypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. Pieczemy 15 minut, studzimy.

Wszystkie składniki marynaty mieszamy w miseczce i smarujemy nią ciecierzycę (najlepiej w rękach). Tak przygotowaną jeszcze raz wykładamy na blachę wyłożoną papierem i opiekamy ok. 15 minut w 200 st., aż będzie chrupiąca.

Do szpinaku słupki migdałów prażymy na suchej patelni, aż się lekko zrumienią, odkładamy na bok. Szpinak dokładnie płuczemy, osączamy. Pomidorki myjemy, kroimy na połówki. Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy. Podsmażamy na oleju. Wrzucamy szpinak i dusimy, aż zmięknie, dodajemy pomidorki. Wlewamy bulion, zagotowujemy. Doprawiamy sosem sojowym i pieprzem. Mieszamy z serkiem.

Szpinak posypujemy upieczoną ciecierzycą, słupkami migdałów. Podajemy z ryżem. 


*Jeśli sami chcecie ugotować ciecierzycę, namoczcie ją przez noc. Następnego dnia po wypłukaniu zalejcie ją świeżą wodą, posólcie i gotujcie ok. 60 minut. Jeżeli nie macie czasu, by czekać, aż się namoczy (albo o tym zapomnicie), ratujcie się ciecierzycą z puszki.