Korzenna ciecierzyca - składniki
Dla 4 osób
Przygotowanie: 25 minut
250 g ugotowanej ciecierzycy*
kawałek świeżego imbiru (ok. 2 cm)
2 cebule
ząbek czosnku
2 zielone papryczki chili
200 g pomidorów (mogą być z puszki)
2 łyżki oleju
sól
2 łyżeczki mieszanki garam masala
2 łodyżki świeżej kolendry
łyżka soku z limonki
Korzenna ciecierzyca - przygotowanie
Ciecierzycę odsączamy z wody, w której się gotowała. Imbir, cebule i czosnek obieramy i drobno siekamy.
Papryczki chili płuczemy, przekrawamy wzdłuż na pół, usuwamy nasiona, miąższ drobno siekamy. Pomidory z puszki kroimy w kostkę.
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy posiekany imbir, cebulę i czosnek, wszystko podsmażamy. Dodajemy pomidory oraz ciecierzycę. Doprawiamy solą oraz garam masalą. Posypujemy listkami kolendry i skrapiamy sokiem z limonki.
*Jeśli sami chcecie ugotować ciecierzycę, namoczcie ją przez noc. Następnego dnia po wypłukaniu zalejcie ją świeżą wodą, posólcie i gotujcie ok. 60 minut. Jeżeli nie macie czasu, by czekać, aż się namoczy (albo o tym zapomnicie), ratujcie się ciecierzycą z puszki.