Smażona ciecierzyca z indykiem z naleśnikiem La Socca de Nice - składniki
Dla 4-6 osób
Przygotowanie: 30 minut
Oczekiwanie: 30 minut
Naleśnik:
250 g mąki z ciecierzycy
4 łyżki oliwy
szczypta soli
Farsz:
2 łyżki oleju
3 ząbki czosnku
2 posiekane cebule
200 g mielonej piersi indyka
po 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego i mielonej kolendry
szczypta chili
800 g ciecierzycy z puszki (2 puszki)
garść listków kolendry
Smażona ciecierzyca z indykiem z naleśnikiem La Socca de Nice - przygotowanie
Na naleśnik wszystkie składniki na ciasto miksujemy w misce z 500 ml wody, odstawiamy na pół godziny w chłodne miejsce.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 st. Ciasto rozkładamy na natłuszczonej blasze tak, by powstał placek o grubości 2-3 mm. Włączamy funkcję grilla i pieczemy 5-10 minut, aż ciasto się zezłoci. Jeśli robią się bąble powietrza, nakłuwamy je.
Na farsz na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy na nim obrane i posiekane ząbki czosnku oraz cebulę. Wkładamy mięso, obsmażamy je 10 minut, mieszając. Dodajemy kmin i kolendrę, smażymy minutę, wrzucamy opłukaną i odsączoną ciecierzycę z puszki (możemy ją nieco rozgnieść widelcem) i smażymy kilka minut. Doprawiamy chili.
Farsz podajemy w miseczkach, posypany umytymi i posiekanymi listkami kolendry do pokrojonego naleśnika socca.
*Jeśli sami chcecie ugotować ciecierzycę, namoczcie ją przez noc. Następnego dnia po wypłukaniu zalejcie ją świeżą wodą, posólcie i gotujcie ok. 60 minut. Jeżeli nie macie czasu, by czekać, aż się namoczy (albo o tym zapomnicie), ratujcie się ciecierzycą z puszki.