SMAŻONY SELER Z MUSZTARDĄ I KOPERKIEM
SMAŻONY SELER Z MUSZTARDĄ I KOPERKIEM Dominika Wójciak

Smażony seler z musztardą i koperkiem - składniki

Dla 4 osób Przygotowanie: 30 minut

duża bulwa selera (ok. 600 g)
2 łyżki masła
sól, pieprz
łyżeczka miodu
2 łyżki musztardy ziarnistej
pęczek koperku

Smażony seler z musztardą i koperkiem - przygotowanie

Seler obieramy i kroimy w julienne. Najlepiej najpierw pokroić warzywo w cienkie plasterki na mandolinie, a następnie w długie, cienkie paseczki (na tzw. zapałkę).
Na patelni rozpuszczamy masło i smażymy seler na rumiano na średnim ogniu. Doprawiamy solą i pieprzem. Kiedy seler jest już lekko rumiany, ale wciąż al dente (półtwardy), dodajemy miód i musztardę. Mieszamy i smażymy jeszcze 2 minuty. Podajemy z posiekanym koperkiem jako dodatek do kaszy albo mięs. Świetnie się sprawdzi zamiast makaronu w zupie pomidorowej. 

Zamiast sosem musztardowo-miodowym seler możecie doprawić sosem sojowym, chili i sproszkowanymi algami norii. Smakuje wówczas bardziej orientalnie.