LENIWE PIEROGI

250 g tłustego twarogu
125 g mąki
jajko
sól
Ser rozdrabniamy widelcem, mieszamy go z większością mąki (zostawiamy łyżkę, by potem posypać stolnicę), jajkiem oraz solą. Z ciasta toczymy wałeczki o grubości palca, lekko je spłaszczamy i kroimy ukośnie. Leniwe wrzucamy do dużej ilości wrzątku i gotujemy, aż wypłyną na powierzchnię.

KOPYTKA

1 kg ugotowanych ziemniaków
2 jajka
250-300 g mąki pszennej
1-2 łyżki mąki ziemniaczanej
sól
Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę lub maszynkę do mięsa, dodajemy obie mąki, wbijamy jajka, solimy i wyrabiamy ciasto. Stolnicę lub blat posypujemy mąką, z ciasta toczymy wałeczki o grubości palca, lekko je spłaszczamy i kroimy ukośnie. Kluski wrzucamy do dużej ilości osolonego wrzątku i gotujemy, aż wypłyną na wierzch.

LANE KLUSKI

2 jajka
sól
szczypta cukru
3-4 łyżki przesianej mąki
Jajka rozkłócamy z łyżką przegotowanej wody, solą i szczyptą cukru. Stopniowo dosypujemy mąkę, starannie i długo wyrabiając ciasto drewnianą łyżką. Cienkim strumieniem wlewamy do gotującego się mleka, rosołu lub innej zupy. Ostrożnie mieszając, zagotowujemy i natychmiast podajemy.

ZACIERKI

250 g mąki
sól
Do miski przesiewamy mąkę, dolewamy 120 ml wody (1/2 szklanki), zagniatamy twarde ciasto. Zostawiamy, żeby odpoczęło. Następnie skrobiemy maleńkie kuleczki lub ścieramy na tarce o grubych oczkach. Gotujemy w zupie lub w osolonym wrzątku.