Przygotowanie: 80 minut

Domowa kostka bulionowa - składniki:

po 1/2 łyżeczki pieprzu w ziarnach i kurkumy
łyżeczka ziela angielskiego
1/3 łyżeczki tymianku
5 listków laurowych
2 łyżki suszonego lub pęczek świeżego lubczyku
cebula czerwona lub szalotka
2 ząbki czosnku
kłącze imbiru (3 cm)
500 g marchewki duża pietruszka
200 g selera korzeniowego
100 g pora kilka gałązek rozmarynu
mały pęczek natki
10 g soli morskiej
200 ml białego wytrawnego wina lub wody

Domowa kostka bulionowa - jak zrobić:

Wszystkie suche przyprawy mielemy w młynku lub blendujemy. Cebulę lub szalotkę siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę, imbir ścieramy na tarce o drobnych oczkach i dodajemy do powstałej wcześniej mieszanki. Dolewamy oliwę i ponownie miksujemy. Pozostałe warzywa obieramy i siekamy. Lubczyk, jeśli mamy świeży, rozmaryn i natkę blendujemy. Do garnka wlewamy odrobinę wina lub wody tyle, by przykryła dno. Umieszczamy w garnku wszystkie składniki i gotujemy ok. godziny na malutkim ogniu, często mieszając. Po 20 minutach dodajemy pozostałą część wina lub wody. Jeśli masa zacznie przywierać, dodajemy odrobinę wody. Całość zostawiamy do przestudzenia. Powstałą masę przekładamy do niewielkich słoików, pasteryzujemy i przechowujemy w chłodnym miejscu lub umieszczamy w kostkarkach i zamrażamy.