Dla 4 osób
Przygotowanie:
Moczenie śledzi: 8 godzin

Śledzie smażone w cieście winnym z sałatką z buraków i ziemniaków - składniki:

2 buraki
8 małych ziemniaków sałatkowych typ A lub AB
Sos chrzanowo-gruszkowy:
gruszka
100 ml śmietanki kremówki
4 łyżki świeżo startego korzenia chrzanu
Panierowane śledzie:
250 ml białego wytrawnego wina
4 żółtka
8 solonych filetów śledziowych (namoczonych przez noc w mleku, odsączonych i opłukanych)
pęczek świeżej posiekanej mięty
posiekany mąka do panierowania
kilka łyżek oleju do smażenia
ocet balsamiczny
dobra oliwa
gruboziarnista sól morska
grubo mielony pieprz

Śledzie smażone w cieście winnym z sałatką z buraków i ziemniaków - jak przyrządzić:

Buraki zawijamy w folie aluminiową i pieczemy godzinę w piekarniku rozgrzanym do 180 st. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, uważając, żeby się nie rozpadły..
Robimy sos chrzanowo-gruszkowy: gruszkę obieramy, usuwamy gniazdo nasienne, miąższ kroimy w kosteczkę i miksujemy w blenderze. Mieszamy śmietankę z chrzanem, ubijamy ją mikserem na wysokich obrotach, delikatnie łączymy ze zmiksowaną gruszką i wstawiamy do lodówki.
Przygotowujemy śledzie: mieszamy trzepaczką białe wino z żółtkami, zanurzamy w nim filety, potem obtaczamy je w mięcie i mące. Smażymy na oleju na złoty kolor z obu stron. Obieramy ciepłe ziemniaki i buraki, kroimy w plasterki, układamy naprzemiennie na talerzach, skrapiamy octem balsamicznym i oliwą, oprószamy solą i pieprzem.
Smażone filety śledziowe podajemy z sosem chrzanowo-gruszkowego przełożonym do miseczki oraz sałaką.