Dla 4 osób
Przygotowanie: 70 minut

Gnocchi szpinakowe - składniki:

1 kg mączystych ziemniaków (młode się nie nadają!)
2 garści świeżych listków szpinaku
2 jajka roztrzepane
35 g masła
sól
260 g mąki pszennej typ 550
Do podania:
200 g parmezanu, grana padano lub corregio
4-5 łyżek masła
świeżo mielony pieprz (opcjonalnie)

Gnocchi szpinakowe - jak przyrządzić:

Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Szpinak myjemy, dokładnie osuszamy i drobno siekamy. Odcedzone i ostudzone ziemniaki obieramy, przeciskamy przez praskę lub mielemy w maszynce do mięsa. Następnie mieszamy drewnianą łyżką ze szpinakiem, jajkami i masłem, a na koniec z solą i mąką (mąkę należy dodawać po trochu, bo jej ilość tak naprawdę zależy od rodzaju ziemniaków, a ciasto nie powinno być zbyt twarde). Dobrze wyrabiamy. Masę wykładamy na posypaną mąką stolnicę i dzielimy na dwie części. Z obu robimy długie wałki, które kroimy na małe kawałki. Z tych kawałków formujemy kluski, wyciskając na każdym wzorek widelcem. Gotujemy partiami w dużym garnku z wrzącą osoloną wodą tak długo, aż wypłyną na powierzchnię. Ser trzemy na tarce. Gnocchi układamy w ogrzanym naczyniu, w którym będziemy podawać potrawę. Masło topimy w rondelku, polewamy nim kluski, posypujemy serem, mieszamy i od razu podajemy posypane świeżo mielonym pieprzem (opcjonalnie). Możemy je również zapiec 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 150 st.