Dla 6 osób
Przygotowanie: 45 minut

Zapiekanka mięsna z drobnym makaronem – składniki:

  • 400 g makaronu (najlepiej drobnego)
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • olej
  • 150 g wędzonego boczku
  • 300 g mielonego mięsa wieprzowego
  • mała marchewka 
  • 400 ml gęstej passaty pomidorowej
  • sól
  • pieprz
  • łyżeczka mieszanki ziół włoskich lub bazylii
  • 4-6 plasterków żółtego sera, np. goudy
  • 100 g startego parmezanu lub innego dojrzewającego sera

Jak zrobić zapiekankę makaronową z mięsem:

1. Makaron gotujemy nieco krócej niż w instrukcji na opakowaniu (np. zamiast 8 minut 5), odsączamy, studzimy.

2. Kiedy makaron się gotuje, obieramy i siekamy cebulę oraz czosnek, kroimy w kostkę boczek.

3. Pokrojony boczek podsmażamy na dużej patelni lub w płaskim rondlu, a kiedy tłuszcz się nieco wytopi, dodajemy cebulę oraz czosnek i dusimy, aż cebula stanie się miękka, następnie dorzucamy mielone mięso i podsmażamy je, mieszając.

4. Marchew obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy do mięsa i dusimy, aż zmięknie (5-6 minut), dolewamy passatę i dusimy ok. 15 minut, aż sos nieco odparuje i zgęstnieje.

5. Powstały sos mięsno-pomidorowy doprawiamy solą, pieprzem, ziołami i mieszamy z ugotowanym na półtwardo makaronem.

6. Formę do zapiekania smarujemy tłuszczem, przekładamy do niej masę mięsno-makaronową. Przykrywamy plastrami sera. Zapiekamy 20 minut w 180 st. Wyjmujemy z pieca i od razu posypujemy startym parmezanem.

7. Podajemy z zieloną sałatą.