Dla 6 osób
Przygotowanie: 45 minut
Zapiekanka mięsna z drobnym makaronem – składniki:
- 400 g makaronu (najlepiej drobnego)
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- olej
- 150 g wędzonego boczku
- 300 g mielonego mięsa wieprzowego
- mała marchewka
- 400 ml gęstej passaty pomidorowej
- sól
- pieprz
- łyżeczka mieszanki ziół włoskich lub bazylii
- 4-6 plasterków żółtego sera, np. goudy
- 100 g startego parmezanu lub innego dojrzewającego sera
Jak zrobić zapiekankę makaronową z mięsem:
1. Makaron gotujemy nieco krócej niż w instrukcji na opakowaniu (np. zamiast 8 minut 5), odsączamy, studzimy.
2. Kiedy makaron się gotuje, obieramy i siekamy cebulę oraz czosnek, kroimy w kostkę boczek.
3. Pokrojony boczek podsmażamy na dużej patelni lub w płaskim rondlu, a kiedy tłuszcz się nieco wytopi, dodajemy cebulę oraz czosnek i dusimy, aż cebula stanie się miękka, następnie dorzucamy mielone mięso i podsmażamy je, mieszając.
4. Marchew obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy do mięsa i dusimy, aż zmięknie (5-6 minut), dolewamy passatę i dusimy ok. 15 minut, aż sos nieco odparuje i zgęstnieje.
5. Powstały sos mięsno-pomidorowy doprawiamy solą, pieprzem, ziołami i mieszamy z ugotowanym na półtwardo makaronem.
6. Formę do zapiekania smarujemy tłuszczem, przekładamy do niej masę mięsno-makaronową. Przykrywamy plastrami sera. Zapiekamy 20 minut w 180 st. Wyjmujemy z pieca i od razu posypujemy startym parmezanem.
7. Podajemy z zieloną sałatą.
