Dla 4-6 osób
Przygotowanie: 45 minut

Imprezowa pieczona marchewka - składniki:

1 kg marchewki
po szczypcie ostrej papryki, chili i cynamonu
sól
olej
2 łyżki syropu klonowego
2 łyżki sosu sojowego
Do podania:
zioła, pestki lub orzechy, które macie pod ręką

Imprezowa pieczona marchewka - jak przyrządzić:

Piekarnik rozgrzewamy do 200 st. W tym czasie marchewkę obieramy i kroimy w słupki, wrzucamy do dużej miski i dodajemy paprykę, chili, cynamon, sól oraz olej i bardzo dokładnie ją nacieramy. Natartą marchewkę przerzucamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 20-30 minut, aż będzie miękka.Pięć minut przed wyjęciem marchewek z piekarnika w kubeczku mieszamy syrop klonowy oraz sos sojowy. Smarujemy marchewkę. Pieczemy ostatnie 3-5 minut, aż syrop zacznie się karmelizować. Podajemy na ciepło lub na zimno na jeden z poniższych sposobów.

Imprezowa pieczona marchewka - jak podać:

• Jako piękne danie na ciepło: wysypcie marchewkę na duży talerz lub tacę, a na nią ulubione zioła i pestki (np. garść sezamu ze szczypiorkiem; pistacje z miętą; fistaszki ze szczypiorkiem). Dorzućcie szczyptę płatków chili, czarny pieprz albo kumin. Do tego możecie podać brązowy ryż lub kaszę.
• Jako piękne danie na zimno: zobaczcie, co macie w lodówce. Może jest tam kawałek kapusty, sałaty, pomidory koktajlowe, ogórek albo kalarepa? Jeśli tak, to posiekajcie wszystko na paseczki. Macie jakieś świeże zioła? Posiekajcie je i dorzućcie do warzyw. Macie jakieś bajery – może oliwki, kapary albo suszone pomidory? Dorzućcie je do miski. Na koniec tylko trochę soku z cytryny, oliwy oraz szczypta soli i wszystko wystarczy wymieszać. Na wierzch dodajecie kilka pestek, grzanki albo ulubione orzechy i gotowe.
• Jako dodatek do past: pokrójcie ulubione pieczywo, świeże kalarepki, a obok połóżcie upieczone marchewki. Do tego podajcie gościom ajwar, hummus albo każdą inną warzywną pastę, jaką lubicie. Porada dla szczególnie zabieganych:
jeśli nie macie pasty, postawcie obok francuską musztardę.