Dla 4 osób
Przygotowanie: 65 minut
Ryżowe leniwe pierogi - składniki:
400 g twarogu (mielonego, na sernik)
2 jajka
sól
łyżeczka cukru
130 g mąki ryżowej plus do podsypania
sól
Do podania:
słodka śmietanka
cukier
owoce sezonowe lub konfitury
Ryżowe leniwe pierogi - jak przyrządzić:
Twaróg miksujemy z jajkami, solą i cukrem. Wciąż miksując, dosypujemy po trochu mąkę ryżową. Uzyskaną dość lepką, jednolitą masę wykładamy na blat podsypany mąką ryżową, dzielimy na dwie części. Formujemy z nich podłużne, dość cienkie wałeczki, które następnie lekko ugniatamy na całej długości (np. płaską stroną noża albo fantazyjnie widelcem) i kroimy na małe kluski.
W dużym garnku gotujemy wodę z solą. Do wrzątku wrzucamy pojedynczo kluski i gotujemy, aż wypłyną na powierzchnię. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Podajemy ze śmietanką, posypane cukrem, polane zmiksowanymi owocami lub konfiturą.