Dla 6 osób
Przygotowanie: do 3 godzin

Wołowa zupa gulaszowa – składniki:

  • oliwa
  • 3 łyżki słodkiej papryki
  • 1 kg wołowiny pokrojonej w kostkę
  • 2 łyżki mąki
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 2-3 liście laurowe
  • skórka otarta z cytryny
  • 400 g pomidorów w puszce
  • łyżeczka papryki pikantnej
  • sól do smaku
  • posiekana natka

Jak zrobić zupę gulaszową:

1. Rozgrzewamy w garnku oliwę ze słodką papryką.

2. Pokrojoną wołowinę obtaczamy w mące i smażymy porcjami, aż się zrumieni.

3. Zalewamy wodą – powinna sięgać 3 cm ponad mięso – i gotujemy 2-3 godziny z zielem angielskim, liśćmi laurowymi i skórką cytrynową.

4. Gdy mięso będzie miękkie, dodajemy pomidory, doprawiamy papryką i solą, chwilę gotujemy. Podajemy z natką.