Dla 6 osób
Przygotowanie: do 3 godzin
Wołowa zupa gulaszowa – składniki:
- oliwa
- 3 łyżki słodkiej papryki
- 1 kg wołowiny pokrojonej w kostkę
- 2 łyżki mąki
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 2-3 liście laurowe
- skórka otarta z cytryny
- 400 g pomidorów w puszce
- łyżeczka papryki pikantnej
- sól do smaku
- posiekana natka
Jak zrobić zupę gulaszową:
1. Rozgrzewamy w garnku oliwę ze słodką papryką.
2. Pokrojoną wołowinę obtaczamy w mące i smażymy porcjami, aż się zrumieni.
3. Zalewamy wodą – powinna sięgać 3 cm ponad mięso – i gotujemy 2-3 godziny z zielem angielskim, liśćmi laurowymi i skórką cytrynową.
4. Gdy mięso będzie miękkie, dodajemy pomidory, doprawiamy papryką i solą, chwilę gotujemy. Podajemy z natką.