Dla 6 osób
Przygotowanie: 40 minut
Pasty do chleba – składniki:
Na pastę porowo-twarożkową:
- 2 średnie pory
- 2 łyżki masła
- 60 ml wytrawnego białego wina
- 125 g twarożku śmietankowego
- sól
- pieprz
Na pastę porowo-bekonową:
- duży por
- 5 plasterków bekonu
- 2 łyżki oliwy
- 150 g twarożku śmietankowego
- 60-70 ml białego wytrawnego wina
Jak zrobić pasty do chleba:
1. Pasta porowo-twarożkowa: zielone części porów odcinamy, białe części myjemy, siekamy. Masło topimy w rondelku, wkładamy posiekane pory, szklimy. Wlewamy wino, gotujemy, aż odparuje. Przyprawiamy solą i pieprzem, studzimy. Dodajemy twarożek śmietankowy, mieszamy. Jeśli trzeba, przyprawiamy do smaku.
2. Pasta porowo-bekonowa: por myjemy, odcinamy zieloną część, białą siekamy. Bekon drobniutko kroimy. Oliwę rozgrzewamy w rondlu, wkładamy por i bekon, dusimy ok. 10 minut na małym ogniu, często mieszając. Przyprawiamy solą i pieprzem. Studzimy. Twarożek śmietankowy podgrzewamy z winem, mieszając, aż lekko się stopi. Miksujemy z porem i boczkiem na gładką pastę (z niewielkimi kawałkami pora i bekonu). Przyprawiamy solą i pieprzem. Chłodzimy 3 godziny.