Na 4 porcje
Przygotowanie: 25 minut

Smażone boczniaki podane z sosem jogurtowo-chrzanowym - składniki:

500 g boczniaków
100 g (2/3 szklanki) mąki z ciecierzycy
1/4 łyżeczki wędzonej papryki
1/4 łyżeczki mielonego chili (lub
posiekanego świeżego strączka)
4 łyżki płatków drożdżowych
200 ml gęstego jogurtu naturalnego
2 łyżki startego chrzanu
tarta bułka zmieszana z kaszką
kukurydzianą w proporcji 4:1
olej lub masło klarowane do smażenia
sól

Smażone boczniaki podane z sosem jogurtowo-chrzanowym - jak zrobić:

Boczniaki czyścimy pędzlem lub papierowym ręcznikiem – grzybów nie moczymy w wodzie! Mąkę z ciecierzycy mieszamy z wędzoną papryką i mielonym chili, płatkami drożdżowymi i ok. 170 ml wody. Wyrabiamy jednolite ciasto. Odstawiamy na 15 minut, by zgęstniało. Jogurt mieszamy z chrzanem i przyprawiamy solą. Boczniaki maczamy w cieście, a następnie obtaczamy w bułce tartej wymieszanej z kaszką kukurydzianą. Smażymy na oleju lub klarowanym maśle do zrumienienia. Osączamy z tłuszczu. Podajemy na ciepło z sosem albo z coleslawem z brukselki.