Na 2 placki
Przygotowanie: 25 minut
Farinata z brukselką i papryczką chili - składniki:
150 g (szklanka) mąki z ciecierzycy
1/4 łyżeczki wędzonej papryki
6 łyżek płatków drożdżowych (lub 3 łyżki startego parmezanu)
200 g brukselki
czerwona papryczka chili
4 łyżki oleju lub masła klarowanego
ulubiony ser pokrojony w cienkie płatki (opcjonalnie)
sól
Farinata z brukselką i papryczką chili - jak przygotować:
Mąkę z ciecierzycy mieszamy z wędzoną papryką, płatkami drożdżowymi i 1/2 łyżeczki soli. Dolewamy 300 ml wody i mieszamy na gęste, jednolite ciasto. Odstawiamy
na 15-30 minut. Brukselkę szatkujemy i mieszamy z posiekaną, oczyszczoną z pestek papryczką chili i szczyptą soli. Na patelni z nieprzywierającym dnem (takiej, którą można wstawić do piekarnika, najlepiej o średnicy ok. 26 cm) rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Mieszamy ciasto i wlewamy połowę na rozgrzaną patelnię. Wykładamy 1/2 brukselki i posypujemy po wierzchu płatkami sera (opcjonalnie). Kiedy spód się zetnie, wstawiamy patelnię do rozgrzanego do 230 st. piekarnika na 10-12 minut. W ten sam sposób przygotowujemy drugi placek.