Dla 2-3 osób
Przygotowanie: 20 minut
Klasyczne kluski francuskie – składniki:
- 100 g masła plus do podania
- 5 jajek
- 120 g mąki krupczatki
- sól
- świeży tymianek
Jak zrobić klasyczne kluski francuskie:
1. Wszystkie składniki na kluski (masło, jajka) powinny mieć temperaturę pokojową.
2. Masło ucieramy na pianę, dodając po jednym żółtku.
3. Białka ubijamy na sztywną pianę, łączymy z utartym masłem.
4. Dodajemy mąkę, delikatnie mieszając.
5. W dużym garnku zagotowujemy wodę.
6. Metalową łyżeczką formujemy niewielkie kluski, wkładamy je do osolonego wrzątku, zanurzając za każdym razem łyżkę w wodzie.
7. Gotujemy chwilę pod przykryciem, żeby kluski urosły, i wyjmujemy łyżką cedzakową.
Przepis inspirowany recepturą Hanny Szymanderskiej
O jeżu, serio?????? Trzeba było jeszcze kilka wykrzykników dołozyć,