Dla 2-3 osób
Przygotowanie: 20 minut

Klasyczne kluski francuskie – składniki:

  • 100 g masła plus do podania
  • 5 jajek
  • 120 g mąki krupczatki
  • sól
  • świeży tymianek

Jak zrobić klasyczne kluski francuskie:

1. Wszystkie składniki na kluski (masło, jajka) powinny mieć temperaturę pokojową.

2. Masło ucieramy na pianę, dodając po jednym żółtku.

3. Białka ubijamy na sztywną pianę, łączymy z utartym masłem.

4. Dodajemy mąkę, delikatnie mieszając.

5. W dużym garnku zagotowujemy wodę.

6. Metalową łyżeczką formujemy niewielkie kluski, wkładamy je do osolonego wrzątku, zanurzając za każdym razem łyżkę w wodzie.

7. Gotujemy chwilę pod przykryciem, żeby kluski urosły, i wyjmujemy łyżką cedzakową. 

Przepis inspirowany recepturą Hanny Szymanderskiej