Dla 6 osób
Przygotowanie: 2 godziny
Marynowanie: 12 godzin (minimum 3 godziny)

Kawałki kurczaka à la coq au vin (kogut w winie) - składniki:

kurczak ze skórą w kawałkach: osobno nogi, piersi, skrzydła
sól i pieprz do smaku
marchew
cebula
łodyga selera naciowego
3 ząbki czosnku
liść laurowy
tymianek
butelka czerwonego wytrawnego wina
50 g masła lub oliwy
6 cebulek dymek
250 g pieczarek
natka

Kawałki kurczaka à la coq au vin (kogut w winie) - jak zrobić:

Kurczaka myjemy, osuszamy, solimy i pieprzymy. Marchewkę i cebulę obieramy, myjemy i wraz z selerem naciowym kroimy na kawałki. Czosnek obieramy i siekamy.
Mięso razem z warzywami oraz ziołami zalewamy winem i marynujemy przynajmniej kilka godzin (najlepiej przez noc).
Na drugi dzień wyjmujemy z marynaty, osuszamy na papierowym ręczniku i solidnie rumienimy na złoty kolor na rozgrzanej w dużym garnku oliwie lub maśle. Dodajemy marynatę i dusimy pod przykryciem na małym ogniu ok. 2 godziny. Pod koniec duszenia doprawiamy solą i pieprzem.
Dymki oraz pieczarki siekamy i podsmażamy przez 10 minut na maśle. Ugotowanego kurczaka przekładamy na talerze. Warzywa i winny sos z garnka mieszamy z dymką i pieczarkami z patelni – podajemy wraz z mięsem posypane posiekaną natką.